Izbég Izbégi aranyoldalak Bükkös-patak Izbég környéke Képtár Vendégkönyv Index

Izbég – Sztaravoda-forrás – Pap-rét - József-forrás - Tahitótfalu –
Pócsmegyer – Surány – Horány – Szentendre belvárosa – Izbég
(46 km)
Kerékpártúra a környék legváltozatosabb útjain, egy nagyszerű útvonalon

     Izbég Sportpályától indulunk a Pásztor utcán végig haladva az utolsó lakóházakig, majd jobbra kanyarodunk, visszafordulunk pár métert és a völgy felé vesszük az irányt. Az időszakos vízfolyáson átkelve a rét felső oldalán haladunk a Skanzen új bejárati épülete felé. A lakóházakhoz érve egyenesen megyünk, majd kiérünk a Sztaravodai útra. Balra kanyarodva a főúton nagyjából 100 méter után jobba fordulunk a Szabadság-forrás felé. A buszfordulót elhagyva a Skanzen kerítésével párhuzamosan haladunk tovább. A Sztaravoda-forrás völgyébe érkezve átkelünk a patak hídján, aztán a túránk legmeredekebb szakaszához érkezünk.

     A sorompót elhagyva fordított S alakban közel 1 kilométeres erősen emelkedő út következik, kárpótlásul viszont remek kilátás nyílik a Király-völgy alsó részére. Majd pihenésként a következő 1 kilométeren vízszintesen haladunk a képen látható pihenőhelyig.

     A gépjármű forgalom elől elzárt erdészeti úton újabb egyenes szakaszhoz érkezünk, aztán fokozatosan kezd emelkedni az utunk. Jobb oldalt a meredek völgy tetején megyünk tovább, aztán a sima szakasz után egy erős kanyarral ismét a már állandónak tűnő emelkedőköz érünk. Egy rozsdás korlátú híd után még pár száz métert megteszünk, aztán meglátjuk a Pap-rét alsó végén található sorompót.

     A Pap-rét közepén négy bitumenút találkozik egymással, itt mi jobbra kanyarodunk. Hamarosan a rét végében látunk egy jobbra kiágazó földutat, itt ismét jobbra kanyarodunk. Innét kezdve Tahitótfaluig kerékpárosok számára kijelölt föld úton fogunk leereszkedni. Bár még minimális emelkedő várható a hegy tetejéig, de onnét kezdve már meredek lejtő következik. Piros kerékpár jelzésen haladunk tovább egészen a turistautak találkozásáig. Legyünk figyelmesek, mert majd hirtelen kell balra kanyarodni a kék+ és a piros kerékpár jelzés együttes felfestésénél, ahol egy 100 méter hosszú nagyon lejtős szakasz következik.

     Sajnos az erdészeti járművek esős idő után mély nyomvályúkat hagytak a földúton, ami nagy odafigyelést igényel a lejutásunknál. A nehézségek leküzdése után az út egy mélyebb pontjához érkezünk, ahol egy 20 méteres szakaszon a nagy sár miatt az út szélén kézben kell vinnünk a kerékpárunkat. Jó idő esetén minden bizonnyal nem találkoznánk hasonló nehézségekkel, ez csak tavasszal lehet ilyen kényelmetlen szakasz.

     Hamarosan kereszteszünk egy föld utat, de mi egyenesen megyünk tovább a régebben említett jelzéseken. Azért nem árt odafigyelnünk, mert kissé balra kanyarodik az utunk és nem a jelzetlen úton kell továbbmennünk. A kellemes lejtőkön haladva közel két kilométer hosszan néhol kisebb emelkedők következnek, majd hamarosan csatlakozik utunk a zöld turista jelzés. Jobb oldalt egy kis kunyhót látunk, de mi megyünk tovább egy pár méteres emelkedőn. Egy kis völgybe érkezve bal oldalt található a József-forrás. Itt megpihenünk.

     Közel száz métert haladunk tovább a következő elágazásig. Ezen a helyen jobbra kanyarodunk, egy zöld kerékpár jelzést kell keresünk. Utunkat innét kezdve a turista atlasz nem jelzi, de ha nem térünk le az erdészeti útról, akkor nem tudunk eltévedni. Zöld kerékpár jelzésen fokozatosan ereszkedünk lefelé, majd egy kilométer megtétele után egy magas fahídon kelünk át. Innét csak egy irányban tudunk továbbmenni, tovább a széles eredi úton. Bár a kerékpáros jelzés a hegy felé mutat, mi ne térjünk le a jól kiépített útról, haladjunk inkább a lenti vízszintes úton. Szép panorámás szakaszhoz érkezünk, láthatjuk a Dunabogdány határában található kőbányát hátulról, de jó időben Vácig is ellátni.

     Hosszú, de minimális emelkedő következik, majd a kerékpáros információs táblánál ismét hozzánk csatlakozik a zöld kerékpár jelzés. Innét kezdve már csak lefelé haladunk. Feltűnnek Tahitótfalu házai, majd ahogyan ereszkedünk lefelé a nyaralók sora lakóházakra vált. Több mint egy kilométert haladunk lakott területen, majd leérünk a 11-es főúthoz. Itt jobbra kanyarodunk, majd a Szentendrei-sziget egyetlen Duna hídján átérve bemegyünk a település központjába. A Hősök terén 180 fokos kanyarral vissza fordulunk a következő utcába, ahol letekerünk a Duna partra.

     Aztán balra fordulunk és rátérünk a Duna parti töltésre és azon tekerünk tovább egészen Pócsmegyer központjáig. A buszmegállónál követjük a fő utat, elhaladunk a falu határában lévő horgásztónál, aztán a szigetet hosszában átszelő úton jobbra kanyarodunk. Száz méter után a Surány táblánál balra kanyarodunk, némi emelkedő leküzdése után, a nyaralók között a kanyargós bitumenutat követve átérünk a sziget másik oldalára. A Duna partra érkezve jobbra kanyarodunk, a gáton haladunk tovább Horányba.

     Horány határától haladjunk tovább száz métert, majd térjünk le a messziről is látható fagyizóhoz. Eddigi fáradalmainkat-élményeinket itt megbeszélve egy kellemes pihenéssel egybekötve élvezzük a nyugodt szigeti hangulatot. Ez a pihenő igazán feldobja a napunkat, majd ezután nekivághatunk a következő szakasznak.

     A gáton térjünk vissza Horány utolsó házaihoz, majd kanyarodjunk a sziget belseje felé. Áthaladunk Szigetmonostor házai között, majd az elágazáshoz érve Tahitótfalu felé kanyarodunk. Amit elhagyjuk Szigetmonostort egyből kanyarodunk jobbra, innét külön kerékpársávon haladunk a szentendrei Duna partig. A Szigetmonostor – Határcsárda komp egész nap megállás nélkül közlekedik a két part között. A teljes árú jegy kerékpárral együtt 460 forint egy fő részére.

     Amint átkeltünk a Dunán Szentendre felé vesszük az irányt, a Duna menti kerékpárúton. Elhaladunk a Pap-sziget mellett, majd kiérünk a 11-es főút mellé, aztán megyünk egyenesen Szentendre belvárosán keresztül. A Bükkös-patak torkolatához érve Izbég felé vesszük az irányt. A patak parti kerékpárúton tekerünk felfelé a kiindulási pontunkig, a Sportpályáig.
Izbég - Püspökmajor-forrás - Pomáz - Dera-patak - Dunapart - Bükkös-patak - Izbég (22 km)
Kerékpártúra Pomázra, egy változatos körúton

     Izbég Sportpályától indulunk a Bükkös-patak partján lefelé. A Kisbán épületét elhagyva jobbra kanyarodunk és Pilisi utca földútján megyünk tovább. A Park-Tábor területéhez érve a temető szélén vezető ösvényen majd jobbról megkerüljünk az Izbégi Általános Iskola tornacsarnokját.

     A Bükkös-patak hídján átérve egyenesen megyünk tovább, majd jobbra fordulunk és a György utcán haladunk a belváros felé. Hamarosan keresztezzük a János utcát, aztán ismét a patakparti kerékpárútra térünk. A Mókus-hídnál Püspökmajor-lakótelep felé vesszük az irányt. Egy 100 méteres emelkedőn feltekerünk a Művésztér kanyargós viacolor útján, aztán kiérünk a Móricz Zsigmond Gimnázium elé. A Kálvária úton felfelé tekerünk az első zebráig, majd ott a Hamvas Béla úton áttérünk a Pomázi útra. Némi emelkedő után még a Radnóti Miklós utca lépcsőzetes házai előtt a lefelé kanyarodó Pomázi úton hagyjuk el Szentendrét. A domboldalban 500 méteres kellemes lejtő következik.

     A lejtő alján egy kis patakhídnál ha jobbra fordulunk az elős jelzett tanösvénye, akkor rövid erdei úton elérünk a Püspökmajori-forrás pihenőjéhez. Pihenés után visszatérünk a Pomázi útra és a Kő-hegy alján vezető aszfalt úton haladunk Pomáz határáig. Utunkat emelkedők és lejtők sorozata jellemzi. Pomáz területére érve hamarosan baloldalt az érdekes Honalapítás-emlékműt látjuk.

     Egyenesen megyünk tovább Pomáz központja felé a Bem József utcában. Majd közvetlen az előttünk lévő Szerb ortodox templomnál jobbra kanyarodunk. Hamarosan újabb elágazáshoz érünk, itt ismét jobbra fordulunk, majd a következő templomnál balra és elhaladunk a Sashegyi Sándor Általános Iskola mellett. Az út végén megint balra fordulunk, majd keresztezzük a Fő utat. Itt egyenesen megyünk tovább az új építésű aszfalton. Kiérünk a Budakalász felé vezető útra, melyen az első körforgalomig megyünk, ahol betérünk a buszpályaudvarra. A pályaudvar végén található lakókocsis árusnál finom lángost vagy kürtöskalácsot ehetünk. Kostoljuk meg, mert nem csak finom, de az ára is kedvező.

     A HÉV állomás végén átmegyünk a síneken, majd egyenesen ereszkedünk a Dera-patakig. Még a híd előtt jobbra fordulunk és a patak partján megyünk tovább. Az út végén balra kanyarodunk, innentől keskeny ösvényen megyünk tovább. Bár kerékpár útnak van jelezve az ösvény, de egy elég rossz állapotú keskeny csapás következik.

     A Pomázi út alatt áttoljuk a kerékpárunkat, majd a híd másik oldalán felérve választanunk kell, hogy merre megyünk tovább: az előző szakaszhoz hasonló ösvényen mehetünk tovább a Dera-patak töltésén, vagy választhatjuk a Pomázi úttal párhuzamos földutat, ami lényegesen jobb állapotú.

     Mi a patak töltésén megyünk tovább egészen Szentendréig. Egy kerékpár sávban végig kijárt az út, de néhol csak nagyon lassan lehet haladni. Ha jönnek velünk szemben, akkor figyelmesen kerülnünk kell, néhol a lábunkat súrolják az oldalról belógó fűszálak. Az Interspar mögött elhaladva hamarosan a 11-es főúthoz érkezünk.

     A 11-es főút nagy forgalmát a Dera-patak melletti aluljáróban kerüljük. Majd túloldalt a főút melleti régi hídon átmegyünk a patak felett, aztán egyből jobbra fordulunk. A pár éve átadaott új kerékpárúton megyünk tovább a Duna partjára. A tűzoltóságot és a szennyvíztisztító telepet megkerülve kiérünk a Duna mellé. Egy panorámás szakasz következik, majd elhaladunk a Papírgyár és a Cementgyár alatti töltésen, aztán a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola hátsó udvarát látjuk.

     Egyenesen haladva a kerékpárúton hamarosan feltűnik a Postás-strand. Innét a már ismert útvonalon keresztül megyünk a macskaköves piacon, aztán átmegyünk a 11-es főút hídja alatt és a Bükkös-patak völgyében kezdődő kerékpárúton feltekerünk a Sportpályához.
Izbég - Pannónia-telep - 11-es főút - Békásmegyer - Rómaipart - Újpesti vasúti híd - Újpest - Megyei-híd - Dunapart - Bükkös-patak - Izbég (40 km)
Kerékpártúra Budapestre, kerékpárutakon

     Túránkat a Sportpályától kezdjük a Szentlászlói úton. Az Izbégi Általános Iskolát elhagyva lekanyarodunk a Mária utcán a Bükkös-patak völgyébe. A hídon átérve egyenesen megyünk tovább a kiépített járdán, majd ráfordulunk a György utcára. Kellemes lejtőn haladunk lefelé, majd a János utcát keresztezve továbbra is egyenesen megyünk. Hamarosan újra kiérünk a Bükös-patak partjára.

     A Mókus-hídnál jobbra fordulunk és a Művész tér félkör alakú viacolor útján feltekerünk a Móricz Zsigmond Gimnáziumhoz. A Kálvária úton átérve az iskola bal oldalán egyenesen megyünk tovább, a Pomázi utat keresztezve szintén egyenesen kerékpározunk, immár pár éve épített bitumen úton. A következő elagázásnál balra fordulunk és két utcányit megyünk a Mathiász utcán. Aztán jobbra kanyarodunk és gurulunk a Vasúti villasorig. A sporttelepet elhagyva jobbra kanyarodunk a Kőzúzó utcára és ezen megyünk Pannónia-telepig.

     A vasúti átjárót elhagyva egyből jobbra térünk és az Irányi Dániel utcában a HÉV sínjeivel párhozamosan megyünk majdnem az utca végéig. Az utolsó kereszteződésnél, ahol a zsákutca tábla található, balra kanyarodunk és a Liliom utcán megyünk a 3. kereszteződésig. Itt ahol 5 utca találkozik mi balra térünk és egyből kiérünk a város szélére a Dera-patak töltéséhez. Itt egy keskeny patakhídon átkelünk, majd megérkezünk az Interspar parkolójához. Nem megyünk be a parkolóba, hanem egyenesen egy keskeny ösvényen kitekerünk a Pomázi útra, aztán a Duna irányába kanyarodunk.

     A Városkapu üzletház előtt átmegyünk a Pomázi úton és a régi szervizútra kanyarodunk. Ez az út már nem a legjobb minőségű, de nem is hosszú. Megkerüljünk a benzinkutat, majd rátérünk a 11-es főút mellett vezető kerékpárút elejére. Átmegyünk a Budakalászi úton, aztán a 4 sávos mellett megyünk tovább közel két kilométert sík területen. A budakalászi felüljáróhoz érve, mi balra kanyarodva átmegyünk az út alatt, majd kiérünk az Omszki-tó partjára. Itt Békásmegyer felé megyünk tovább, majd átmegyünk az áruházak előtti aluljárón. Hamarosan beérünk Budapest területére.

     Az első zebrán átmegyünk a 11-es főúton, majd az egyenesen vezető úton a lakótelep szélén egészen elmegyünk az utolsó kereszteződésig, itt pedig balra fordulunk. A Királyok útján kimegyünk a patak töltéséig, majd a töltésre felérve a patak budapesti oldalán keskeny kerékpárúton kitekerünk a Duna partjára. A Barát-patak torkolatánál a magas töltésen megyünk tovább, panorámás szakaszhoz érkezünk. Innen közel 30 méter széles töltésen megyünk tovább Budapest belvárosa felé. Ahol véget a töltés véget ér, ott kerékpárúton lefelé kanyarodunk.

     Megérkezünk a Római partra, ahogy megyünk egyre beljebb a belváros felé, egyre több csónakházat látunk. A Dunának ez a szakasza, kedvelt vízi sportos hely. A kerékpárút mellett a Duna partjára számtalan éttermet, fagyizót, lángosost találunk, kerékpár tárolókkal ellátva. Nyári hónapokban a Római part a budapestiek egyik kedvenc helye.

     Hamarosan megérkezünk az Újpesti vasúti hídhoz, melyen a Budapest-Esztergom közötti elővárosi vonatok közlekednek. Ezt a hidat 2008-ban teljesen átépítették, felújították.

     A Duna parti kerékpárútról az Aranyhegyi-patak első hídján átkelünk, majd jobbra fordulunk. Itt feltekerünk az Újpesti vasúti hídra, melyen átmegyünk Újpestre. A híd északi oldalán csak kerékpárút van, a gyalogosoknak a déli oldalon kell közlekedni, de ezt sokan nem tartják be.

     A Dunán átérve ha kedvünk tartja legurulhatunk a Népsziget csendes partjára, majd pihenés után visszatekerve a híd töltésére, a sínek mellett megyünk tovább az Újpesti oldalra. Újpest-Városkapuhoz érve a kerékpárút ereszkedni kezd, majd az elágazásnál balra kanyarodunk.

     Panelházak között lejtős úton leérünk a Váci útra, ahol jobbra fordulunk és az út melletti kerékpárúton megyünk tovább. Hamarosan véget ér a kerékpárút, itt mi követjük a Váci út vonalát az oldalsó járdán haladva.

     Jó pár útkereszteződésen átmegyünk, a nagyobb kereszteződéseknél lámpák segítik a közlekedést. Közel három kilométert tekerünk kellemesen a Váci út mellett, majd hamarosan újra kerékpárútra érünk. A kerékpárúton megyünk tovább a főváros határáig. A Szilas-patak hídján haladva egyből jelzőlámpás elágazáshoz érünk. Kerékpár utunk itt keresztül megy a főúton. Megyünk tovább a váci út mellett jól felfestett új kerékpárúton, áthaladunk a Megyeri híd alatt, aztán egyből jobbra fordulunk.

     Felmegyünk a 2008. szeptember 30-án átadott Megyeri hídra. Elsőkét a nagyobb Duna ág felett megyünk át, aztán a Szentendrei-szigeten tekerünk keresztül, majd következik a Szentendrei-Duna ága. A feljáróhoz hasonló kerékpáros lehajtón visszafordulunk a Duna közelébe. Itt egy rövid szakaszra véget ér a kerékpárút. A kiért úton balra fordulunk, majd alig 10 méter után jobbra kanyardunk. Ezen a földúton ereszkedünk le a Duna menti kerékpár útra. Itt Szentendre felé vesszük az irányt.

     Hamarosan megérkezünk a Luppa-szigeti pihenőhöz. Innét ártéri, természetvédelmi területen megyünk tovább, a Duna partján kanyargósan kiépített viacolor úton.

     Gépjármű forgalom elől lezárt bitumenúton megyünk Szentendre irányába, majd ahol egy lakóház lesz, ott le kell kanyarodnunk a Duna mellé. Innét kezdve jól kijárt földúton megyünk tovább, majd kiérünk a Dera-patak töltésére. Híd hiányában ki kell mennünk teljesen a 11-es főútig, hogy átmehessünk a patak felett.

     Visszafordulunk a Dera-patak töltésére, immár a patak túlparján és a kiépített kerékpárúton megyünk tovább a Postás-strandig. Innét a már ismert útvonalon keresztül megyünk a macskaköves piacon, aztán átmegyünk a 11-es főút hídja alatt és a Bükkös-patak völgyében kezdődő kerékpárúton feltekerünk a Sportpályához.