Izbég Izbégi aranyoldalak Bükkös-patak Izbég környéke Képtár Vendégkönyv Index

Bükkös-patak

      A Bükkös-patak vize Dobogókő déli lejtőin ered, közel 600 méter magasan. Számtalan kisebb vízeséssel tarkított útján, 500 méter szintkülönbség után érkezik Szentedre belvárosába.
      Már a római korban felfigyeltek a patakra és környékére, amikor katonai tábort emeltek Ulcisia Castra "Farkasvár" néven. Izbég település is a Bükkös-patak völgyét választotta. A megbecsülést érdemlő patakot Szent István király 1009-ben kelt oklevelében Apor néven említik. Majd ezer évvel később, 2004-ben emléktáblát kapott a Kossuth Lajos utcai hídfőnél.- A Mókus-híd 2000-ben készült el, a környék legszebb hídja


Patak örökbefogadás

      A lakosság és a Bükkös-patak közötti összhang a víz világnapján tükröződik a legjobban. 2003 márciusában a Fajátszótéren megrendezték az örökbefogadását. Célja, hogy egyes partszakaszokat a diákok, a patak partján élő családok tartsák rendben. A rendszeresen megrendezett pataktakarítási napokon egyre többen vesznek részt.


- Szentendre belvárosában kikövezett mederben folyik a Bükkös-patak- Az Ifjusági-tábor Dömörkapu felett


Kerékpárút

      Szentendre belvárosától a patakparti kerékpárúton hamar kiérünk Izbégre, ahonnét utunkat többfelé folytathatjuk. Továbbhaladva a Bükkös-patak völgyében Dömörkapu felé tekerhetünk, majd a Visegrádi és a Pilisi hegyekben számtalan variáció közül választhatunk.- Az Országos Kék túra keresztezi a Bükkös-patakot, háttérben a Kárpát-forrás

- Kerékpárút a Bükkös-parton

Bükkös Park

      2003 szeptemberében átadták a Fajátszóteret. "Ezen a területen olyan parkot kívántunk létrehozni, ahol harmonikus kapcsolat alakul ki az ember és a természet között." - olvasható a Bükkös Park bejáratánál. A Szegedi utca és a Bükkös part találkozásánál gesztenyefák árnyékában, egyedi fajátékok, asztalok és padok. A gyerekek és a felnőttek számára is kedvelt pihenőhely.

- A 2010-es áradás komoly károkat okozott, a képen a Mókus-híd melletti gázló


- Őrizzük meg a patak tisztaságát, hogy a jövő is lássa!